top of page
IMG_8621 2.png

SKAPA I SKOGEN

Sommarkurs vid Kroksjön i Unnaryd, Halland

4-6 augusti 2023

TEXTIL - TRÄSLÖJD - LÄDERHANTVERK

Kom ut i skogen för en helg med avkopplande och utvecklande slöjdhantverk,

vacker natur och kreativ gemenskap. Passar såväl nybörjare, familjer (från 9 år) som dig som vill fördjupa dina kunskaper.

kerstin-93 (kopia).jpg

Tälj en bandgrind och väv ett band

Vi täljer en bandgrind under dag ett, och väver mönstrade band på dem under dag två och tre. Kursen lämpar sig för nybörjare såväl som vana täljare och vävare, men tänk på att det krävs en viss grundläggande handstyrka för att orka tälja en hel dag! Vi fokuserar på att få till en fungerande bandgrind, och i mån av tid finns det möjlighet att prova olika dekorationssnitt för att forma mönster eller ansikten.

RUND.png

Kerstin Neumüller är textilhantverkaren som skapat renässans av ”bandgrinden”. Idag har hon ett företag där hon säljer sina bandgrindar och håller kurser där hon lär ut hur man kan göra dem själv. Kerstin är även författare och har skrivit böckerna Handbok om indigo, Lappat och lagat och Simple weave.

Forma med kniv och yxa

Lär dig hur man med yxa formar ett ämne ur färskt trä och sedan täljer med kniv och skedkniv. Under tre dagar går vi igenom olika täljgrepp, verktyg och tekniker som behövs för att tälja vidare efter kursen. Vi lär oss läsa träets fiberriktning, vilka träslag som lämpar sig för täljning och hur man ytbehandlar och dekorerar med färg och karvsnitt. Under kursdagarna kommer vi att fokusera på att tälja skedar, men du kommer även kunna testa på att skapa exempelvis knoppar, smörknivar eller andra mindre föremål. Kursen riktar sig till både nybörjare och de som täljt tidigare.

Siri Knaevelsrud arbetar med slöjd och konsthantverk i Malmö. Hon är utbildad både inom träslöjd, möbelsnickeri och textilslöjd men täljning är hennes stora kärlek. Med hjälp av kniv, yxa och färsk virke vill Siri väcka slöjdlusten hos andra.

siri_rund.png

Instagram: Siri_knaevelsrud

image0.jpeg

Lädersömnad

20200703_185111.jpg

Under två dagar arbetar vi kreativt med vegetabiliskt garvat läder, går igenom teori och har inspirerande genomgångar av olika tekniker och metoder. Vi går igenom grunderna i sömnad, tillskärning, bearbetning av läder, så som olika sömmar, sammanfogningar, monteringar av söljor m.m. Du får instruktioner, verktyg och hjälp längs vägen för att utforma ditt eget projekt. Förutom handsömnad med sadelmakarsöm finns även möjlighet att pröva industrisymaskin.

Anders Martinsson, Anders Leather, läderhantverkare. Anders har lång erfarenhet av läderhantverk. Både när det gäller att tillverka och reparera olika produkter. Han har under de senaste åren föreläst och inspirerat på ett antal mycket omtyckta kurser i läderhantverk.

anders_rund.png
Mer info...

Under tre dagar får kursdeltagarna fördjupa sig inom sitt hantverksområde och tillfälle att skapa fritt med sina nyförvärvade kunskaper. Gemensam middag lagas över öppen eld efter dagens slut. Under helgen pågår en

samskapande- workshop där deltagarna får prova på de olika fälten. Alstren som skapas under denna workshop lämnas kvar på platsen som en del av det naturkonstgalleri som redan etablerats här under åren. Kursen hålls på samma plats som Into the woods- festivalen.

INGÅR I KURSAVGIFTEN:

- 2-3 heldagars handledning inom hantverket

- Gemensam middag fredag, lördag och lunch på söndagen

- Tillgång till bastu, båt, kanot

- Samskapande workshop

- Tillgång till eldplats och köksutrustning, möjlighet till kylförvaring (solcellsdrivet utomhuskök i tält)

- Tältplats (glampingtält går att hyra mot en extra avgift)

- Kursvärdar med lokalkännedom som kan hjälpa med samordning mm.

Kursavgift: 1900 kr vuxen/ 900 kr barn under 18 år 

Glampingtält: 4800 kr per tält 2 pers. Bokning av tält sker i samband med anmälan.

Se www.kroksjonsretreat.com

OBS. Begränsat antal platser!

 

Anmälan till: info@studiofolkhemmet.com

Ange önskad kurs, namn och dina kontaktuppgifter. 

Into_the_woods_FB_joakimjarleklint-00889.jpeg
RegionHalland_Logotyp_RGB_Vit.png
Med stöd av
bottom of page