top of page
logo_ikon.png
Studio Folkhemmet Recordings
skatan.jpg
petter_studio2.jpg
Historia

Producenten och musikern Petter Eriksson var med och startade den ursprungliga inspelningsstudion Studio Folkhemmet för nästan 25 år sedan i en källarlokal på grönsakstorget i Göteborg. Studion var en kreativ oas under ca 5 år i den göteborgska indiemusikrörelsen och många album producerades där med bla folkreaggaebandet Kultiration. Därefter gick Petter vidare och startade och drev Studio Singh i kulturhuset Oceanen under några år för att sedan bli delägare i Studio Epidemin på konstepidemin ovanför Linnéplatsen i Göteborg.

 

Under åren på Studio Epidemin fortsatte Petter att utvecklas som producent, inspelningstekniker, mixtekniker och masteringstekniker genom otaliga produktioner inom jazz, folk, indie och mängder andra genrer med artister som Daniel Lemma mfl. Sedan hände det otänkbara, göteborgssonen Petter Eriksson som väluttalat sagt att han aldrig skulle lämna sin älskade stad, valde att flytta ut på landet, till Unnaryd. En ny era väntade. En liten mixstudio byggdes upp i en timmerstuga men själva inspelningarna fortsattes att göras uppe i Epidemin.

 

Så en dag väcktes plötsligt idén om att återuppväcka Studio Folkhemmet, att bygga ett mångkulturellt hus som även skulle innefatta en inspelningsstudio med ett imponerande stort rum samt flera isobås och ett kontrollrum där Petters drömmar skulle bli verklighet. Verklighet, det är där vi är just nu. Drömmen håller på att gå i uppfyllelse och Studio Folkhemmet håller på att färdigställas.

Studion
Utrustning

Ett kontrollrum på dryga 40 m2 med egen ingång. Stora rummet på 80 m2 med en takhöjd på över 6 meter i nock. 2 st isobås på 15 m2 respektive 10 m2. Välplacerade fönster mellan rummen så att musiker och kontrollrum kan ha visuell kontakt. Ljudisolerat och akustikbehandlat till perfektion. Studion är ritad av Petter Eriksson tillsammans med akustiker/magiker Henrik Alsér och byggmäster Johannes Kabell och trumslagaren Jonathan Kabell.

 

 

Studion baseras på ett Pro Tools-system med Apogee symphony, 32 I/O. Andrew Jones designade Elac as-61 högtalare, fluchmounted. Preampar  i urval Chandler germanium, UA 4110, Golden Age Premier, pre73,  Hendy amps picasso, Focusrite red 1 quad mfl. Mängder med mikrofoner, tex Neumann km54, Neumann u87, Coles 4038, Extinct bm9, Advanced audio cm49, Beyer 421 mfl. Urval kompressorer STA-level, Summit TLA-100, Vintage design C1, Roger Foote p3, Wes audio Dione, Wes audio Rhea. Eq tex Chandler tone control, Hendy amps Michelangelo, Wes audio Prometheus. Reverb Orban 111, Master Room mfl. Määäääängder med pluggar. Individuellt mixningssystem för musiker genom Behringer powerplay och hörlurar från Beyer, mfl.

Flertalet trumset Gretsch, Slingerland, Premier, akustiska pianon, elgitarrer, basar, synthar mfl..

 

Om instrument eller annan utrustning önskas, som studion inte har så finns det ett nära samarbete med Hans Johansson på Audio Industries (20 min bort..) som kan tillhandahålla Hammond B3, Wurlitzer, Rhodes, mängder med vintage förstärkare, synthar, vintage mickar och allt annat man tänkas vilja använda…

 

Vision

Studion kommer stå klar någon gång under 2023 och tillhandahålla en kreativ, men ostörd miljö för musiker, producenter och tonsättare, nationella som internationella. Platsen erbjuder förutom studion även stugor för övernattning, bastu, badtunna, skog och sjö som gör att man kan må bra här och fokusera på det kreativa.

Tillsvidare...

fortsätter Petter Eriksson att producera skivor som vanligt parallellt med att spika och hamra på det nya bygget. Mix, mastering eller nåt annat, bara hör av er!

petter@studiofolkhemmet.com

bottom of page